Targ miejski w Maladze

Mercado Central de Atarazanas, na kulinarnym szlaku zwiedzania Malagi.

Wśród miejsc, które warto zobaczyć w historycznym centrum Malagi jest targ miejski Atarazanas.
Mercado Central de Atarazanas został zbudowany w 1879 roku nad samym wybrzeżem Morza Śródziemnego lecz dziś na próżno szukać tu linii brzegowej czy plaży.
Najbardziej wyróżniającym się elementem architektonicznym targowiska są marmurowe główne drzwi w stylu mauretańskim z końca XIV wieku, pamiętające czasy panowania Mahometa V. Zostały uratowane ze starożytnych stoczni arabskich, zwanych atarazanas, w których budowano i naprawiano statki. Stąd też nazwa marketu, Mercado Central de Atarazanas.
Ówczesny budynek wsparty był na siedmiu łukach, z których do dziś zachował się tylko jeden. Dzisiejsza konstrukcja rynku Atarazanas to potężny metalowy szkielet w stylu neoarabskim, powszechny pod koniec XIX wieku, ze ścianami z cegły i szklanym dachem. Podzielony na trzy nawy, każda przeznaczona odpowiednio na sprzedaż ryb, mięsa oraz owoców i warzyw. Nad tylnym wejściem znajduje się duże i kolorowe witrażowe okno wykonane w 1973 roku przez braci Atienza. Złożone ze 108 elementów, reprezentuje różne zabytki i symbole Malagi, jest tu też herb miejski.

Budynek ma imponującą historię, mieścił się tu klasztor po podboju miasta przez chrześcijan, koszary, szpital a także szkoła.

 

O budowie miejskiego marketu Atarazanas zdecydowano ze względu na potrzebę stworzenia zamkniętej przestrzeni do sprzedaży żywności, która w tamtym czasie nie istniała w Maladze.
W 1870 roku kantabryjski architekt Joaquin de Rucoba zaprojektował konstrukcję centralnego rynku w Maladze o nazwie Alfonso XII, który stworzył także arenę walk byków, Plaza de Toros de La Malagueta. Inspiracją był rynek Les Halles w Paryżu, który w XIX wieku był popularnym hurtowym rynkiem Francji i Europy oraz targiem San Miguel w Madrycie także o metalowej konstrukcji, zbudowanym na fundamentach zniszczonego w pożarze kościoła San Miguel de los Octoes. W 1979 roku centralny targ Malagi uznany został za miejsce o znaczeniu kulturalnym.
Dzięki rewitalizacji, w 2010 roku Malaga zyskała nowy punkt na turystycznym i kulinarnym szlaku zwiedzania miasta i regionu Andaluzja. Dla mieszkańców targowisko to także część życia towarzyskiego.

 

Na ponad 250 straganach zaopatrują się restauratorzy, hotelarze, miejscowi oraz coraz częściej turyści w drobne produkty pamiątkowe z wakacji. Nie ma w Maladze miejsca lepszego na zakupy spożywcze jak rynek miejski Atarazanas.
Produkty są najwyższej jakości, świeże i zdrowe a ich różnorodność bije po oczach. Są tu: owoce, także tropikalne, warzywa, ryby i owoce morza, mięsa, wyroby regionalne jak szynka iberyjska, pasztety, sery, oliwa z oliwek, wina, przyprawy oraz produkty ekologiczne. Andaluzja jest głównym regionem rolnictwa ekologicznego w Hiszpanii. Otwarty jest od poniedziałku do soboty od 8:00 do 14:00. Dział rybny zamknięty jest w poniedziałki, gdyż w niedziele rybacy nie wypływają na połowy. W barach tapas możemy poprosić o przygotowanie przekąsek ze świeżych owoców morza, napić się piwa, kawy lub świeżo wyciskanych soków owocowych.

 

Mercado Central de Atarazanas warto zobaczyć zwiedzając najważniejsze zabytki centrum historycznego Malagi jakimi są Katedra, ruiny Teatru Rzymskiego, twierdza Alcazaba i zamek Gibralfaro. Niedaleko znajduje się reprezentacyjny deptak handlowy miasta, Calle Larios, a po sąsiedzku dzielnica artystyczna Malagi, Soho.

Rozpoczynając zwiedzanie Malagi od targu miejskiego warto auto zaparkować na pobliskim podziemnym parkingu miejskim.