Ta maleńka wytwórnia czekolady produkcję swoją opiera tylko na regionalnych i naturalnych produktach. Na miejscu poznamy historię fabryki, zobaczymy stare i ówczesne narzędzia do jej produkcji oraz możemy wziąć udział w warsztatach, podczas których stworzymy trzy tabliczki ulubionego smaku i z ulubionymi dodatkami jak migdały, kardamon, chili, curry czy suszone owoce. Fabryka oferuje także czekoladę na gorąco oraz lody domowej produkcji.
Nazwa fabryki czekolady w Mijas nawiązuje do słowem Mayan do Majów, którzy jako pierwsi zaczęli wytwarzać kakao około 3000 lat temu oraz Monkey czyli małp, które żywiły się owocami kakaowca a proces ich obróbki przez zwierzęta zainspirował człowieka. Do Europy kakao zawitało wraz z hiszpańską kolonizacją.
O tym, że czekolada, szczególnie ta z wysoką zawartością kakao ma korzystny wpływ na zdrowie nie trzeba dużo pisać. Ciemna czekolada zawiera błonnik, minerały i bogata jest w przeciwutleniacze a badania dowodzą, że obniża cholesterol. Czekolada uważana jest za afrodyzjak. Tworzy też naturalną ochronę przed słońcem, którego na Costa del Sol jest pod dostatkiem.
Mayan Monkey Mijas Chocolate Factory znajdziemy na Plaza Virgen de la Peña, 15. Otwarta jest 7 dni w tygodniu od 10:30 do 21:00, w warsztatach wziąć można udział od 10:30 do 17:00 z wcześniejszą rezerwacją. Koszt warsztatów to 9,90 euro.